Recept

Årets Potatis 2020 – Connect

Crème a la Connect

4 personer

Ingredienser:

  • 300 g Connectpotatis ,skalad
  • 1,5 dl mjölk,varm
  • 150 g Gruyere ost,riven
  • 50 g osaltat smör ,rumsvarmt
  • Salt & vitpeppar
  • 8 dl blandad god svamp t.ex. trattkantarell, svart trumpet eller Karl Johan
  • 1 schalottenlök ,finskuren
  • 1 klyfta vitlök ,finskuren
  • Smör att steka i
  • 2 msk bladpersilja, finskuren

Gör så här:

Rosta den rivna osten i ugn 180 grader till osten är gyllene.

Koka potatisen mjuk och gör ett gott mos med den varma mjölken och smöret.

Vänd ned den rostade osten.

Smaka av.

Håll varm.

Dela ned svampen om så behövs och stek krispig i smör.

Tillsätt lök, vitlök och persilja i slutet.

Smaka av.

Servera som ett gott tillbehör eller som en egen rätt.

Receptet är framtaget av Sofiero Slottsrestaurang

Årets Potatis 2019 – Venezia

Venezia Flambeè

4 personer

  • 400 g Venezia potatis, tunt skivad (använd gärna en mandolin)
  • 3 dl gräddfil
  • 200 g färsk saltad stenbitsrom
  • 1 knippa gräslök, finskuren
  • olivolja
  • flingsalt
  • Svartpeppar från kvarnen

Pizzadeg:

  • 50 g jäst
  • 0,5 dl olivolja
  • 3 dl vatten, ljummet
  • 7 dl vetemjöl special
  • 1 tsk salt
  • 1 nypa socker

Gör så här:

Blanda jäst, salt, socker, olja och vattnet i en degbunke.

Rör i mjölet lite i taget till en elastisk deg.

Spara resten av mjölet till utkavlingen.

Låt jäsa ca 25 minuter.

Dela degen i 4 bitar och kavla ut tunna bottnar.

Rippla över olivolja.

Fördela potatisskivorna på bottnarna.

Krydda med salt och svartpeppar.

Baka av i 200 grader tills bottnarna fått fin färg och potatisen är färdig.

Rippla över lite mer olivolja och gräddfilen.

Toppa med stenbitsromen och gräslöken

Servera genast!

Receptet framtaget av Sofiero Slottsrestaurang

Årets Potatis 2018  – Maria

Maria Salmone salar 

4 personer

  • 500 g Maria färskpotatis
  • 3 schalottenlökar, tunt skivad
  • 1 knippa dill, grovt skuren
  • Rivet skal och saft av 1 citron
  • 1 dl skivade gröna oliver, spara lite lag från oliverna
  • 2 dl god olivolja
  • 400 g rimmad lax i skivor
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 1 citron
  • Salt och svartpeppar från kvarnen

Gör så här:

Koka potatisen i väl saltat vatten.

Blanda löken, dillen, oliverna, skal & saft från citronen med olivoljan.

Smaka av med peppar och lagen från oliverna.

Skiva potatisen när den är ljummen och tillsätt i blandningen.

Smaka av.

Pressa citronsaft i vispgrädden och RÖR runt så tjocknar grädden.

Smaka av med salt & peppar.

Servera den ljumma potatissalladen med rimmad lax och syrad grädde.

Smaklig spis!

Receptet framtaget av Sofiero Slottsrestaurang

Årets Potatis 2017 –Casablanca

Casablanca med asiatisk twist
Ingredienser 4 portioner 600 g potatis av sorten Casablanca. Temperatur ugn 180 grader

  • 5 msk brynt smör
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 2 msk svensk kallpressad rapsolja
  • 2 st schalottenlök, finhackad
  • 1 liten rödlök, strimlad
  • 2 msk finskurna örter persilja, dragon och gräslök
  • 100 g alger Salt Vitpeppar

Miso-majonäs

  • 2 dl majonnäs
  • 1/2 msk risvinäger
  • 1-2 msk misopasta
  • Citronsaft

Blanda ingredienserna till majonnäsen och smaka av med citron. Koka potatis i saltat vatten, häll av vattnet. Lägg potatisen på en plåt och krossa potatisen lite lätt så att de spricker. Blanda den finhackade schalottenlöken och rödlök med vinägern, brynta smöret och rapsoljan och slå över potatisen, krydda med salt och vitpeppar . Rosta potatisen i ugnen tills de blir krispiga, ca 15 min.
Tag ut plåten ur ugnen och strö över örter och alger och vänd försiktigt runt. Serveras med miso-majonnäs.

Receptet är framtaget av Sofiero Slottsrestaurang

Årets Potatis 2016 –Juliette

Juliette créme cheese potatis med Bjärekyckling, lila morot & savoykål
4 personer

  • 10-12 st potatisar av sorten Juliette
  • 1 msk olivolja
  • 3 dl svensk mjölk
  • 3 dl svensk grädde
  • 120 gram cheddarost
  • 120 gram parmesanost
  • 120 gram svensk prästost
  • Salt och peppar

Vänd potatisen med olivolja och grovt salt. Baka mjuka i 140 grader varm ugn.

Skala och skär i skivor. Koka upp mjölk och grädde, dra åt sidan och låt svalna. Riv osten på den fina sidan på rivjärn. Montera ner lite ost i taget tills all ost är smält. Smaka av med salt och peppar. Blanda med den bakade skivade Juliette potatisen.

Kycklingen
4 kycklingbröst från Bjärefågel
Olivolja
Salt och peppar
Bryn kycklingbrösten i olivolja, stek sedan färdig i 100 grader varm ugn till 68 grader innertemperatur. Ta av skinnet och ”krispa” skinnet i stekpanna.

Grönsakerna
Schalottenlök skivad
Savoykål
Lila morot skalad
Olivolja
Bryn löken gyllenbrun, krydda med salt och peppar. Vänd de lila morötterna med olivolja, salt och peppar, baka mjuka i 140 grader varm ugn, sota savoykålsbladen i stekpanna och vänd ner tillsammans med löken.

Receptet är framtaget av Marcus Nemrin på Sofiero Slottsrestaurang

Årets Potatis 2014 – Valor

Vintersallad med Valor potatis & kålcremé
4 personer

  • 800 gram Valor potatis, kokt och skivad
  • 200 gram Karl Johan svamp, skivad
  • 2 st Cox Orange äpple, tärnade
  • 2 st schalottenlökar, skivade
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 2 msk olja raps eller oliv
  • 1 tsk kumminfrö
  • Salt & peppar

Kålcremé

  • 200 gram grönkål
  • 50 gram spenat
  • 20 gram bladpersilja
  • 2 msk olja raps eller oliv
  • Salt & peppar

Blancera grönkål,spenat och persilja. Pressa ur så mycket som möjligt av vätskan.
Mixa blandningen slät tillsammans med oljan. Smaka av med salt & peppar.
Stek svampen i oljan, tillsätt schalottenlöken och vinägern, låt koka ihop.
Tillsätt äppletärningarna och kumminfrö. Smaka av med salt och peppar.
Vänd ner den kokta skivade potatisen tillsammans med kålcremén.

Smaklig spis önskar Marcus & Jonas med personal på Sofiero Slottsrestaurang.

Årets Potatis 2013 – Solist

Potatisdipp med Solistpotatis
4 personer

  • 250 gram skalad Solistpotatis
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1-2 dl god olivolja
  • Salt & peppar

Koka potatisen, pressa och låt svalna lite.
Riv i vitlöken och tillsätt vinägern.
Vispa i oljan i en fin stråle, använd gärna elvisp.
Smaka av med salt och peppar.

Servera tillsammans med en grillad köttbit och/eller kokta primör rotfrukter.
OBS! det är meningen att en del av olja inte ska gå in i dippet.

Smaklig spis önskar Marcus med personal.

Årets Potatis 2012 – Linzer Delikatesse

Smakrik potatissallad med Linzer Delikatesse

  • 600 gram potatis Linzer Delikatesse
  • 1 bit purjolök
  • 2 st schalottenlökar
  • 20 gram spansk körvel
  • 1 litet knippe dill
  • 1 litet knippe persilja
  • 1 liten bunt gräslök
  • 4 msk smör
  • 1 msk rapsolja
  • ½ msk vitvinsvinäger
  • 2 st ansjovisfileér
  • salt & peppar

Finhacka dill, persilja, gräslök och ansjovis.
Skär ner körveln grovt.
Rör samman örterna, vinägern och smöret till ett kryddsmör.
Smaka av med salt och peppar.

Koka potatisen med skalet på i saltat vatten.
Låt svalna något, skala och skiva i grova skivor.

Hacka purjo och schalottenlök och fräs i rapsoljan utan att löken tar färg.
Tillsätt potatisskivorna och rör ner kryddsmöret.
Smaka av med salt och peppar.

Servera med en god bit grillad kalv eller fläskrygg, alternativt en god kokt eller stekt fisk.
Årets potatis 2011 – Amandine

Len potatissoppa med Amandine, purjolök och broccolitoppar

  • 6-8 st Amandine potatis medelstora
  • 1 purjolök
  • 8 dl grönsaksbuljong
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 bukett broccoli
  • salt & peppar

Skala och skär ner potatisen i bitar, skölj i kallt vatten.
Dela broccolin, spara de fina toppbitarna. Skär ner broccolistabben i fina strimlor.
Koka upp buljong och vin.
Lägg i potatis och broccolistrimlorna.
Låt koka ca. 20 minuter.
Tillsätt den skurna purjolöken och grädden.
Låt sjuda i ca. 10-15 minuter.
Mixa soppan slät.
Smaka av med salt & peppar.
Blanda ner de avskurna broccolitopparna.

Årets Potatis 2010 – Maris Peer

Lättrökt Maris Peer med brynt smör, rostad grön sparris, halstrad torsk samt en pepparrots cremé fraiche

  • 800 gram Maris Peer
  • 1 gul lök
  • 50 gram smör till löken
  • 150 gram smör att bryna
  • 600 gram torsk
  • 20 st gröna sparrisar
  • 2 msk rapsolja
  • 1,5 dl cremé fraiche
  • 1 bit pepparrot
  • 6 kvistar dragon
  • salt och peppar

Utrustning: ABU-rök med alspån

Koka potatisen hel i saltat vatten.
Häll bort kokvattnet och rök sedan potatisen i ABU-röken i ca 5 min.
Fräs löken mjuk i smöret.
Dela potatisen i bitar och vänd ner tillsammans med den frästa löken
i det brynta smöret. Smaka av med salt och peppar.
Vänd sparrisen i rapsolja och krydda med salt och peppar.
Rosta i ugn ca 10 minunter i 165-175 grader.
Halstra torsken i varm stekpanna med lite rapsolja.
Krydda med salt och peppar.
Skala pepparroten och riv fint.
Vispa cremé fraichen med maskin.
Tillsätt pepparroten och dragonen.
Smaka av med salt och peppar.

Arrangera på tallrikar med den rökta Maris Peer potatisen och löken
i botten. Placera sparrisen ovanpå och överst den halstrade torsken.
Skeda upp pepparrotscremé fraichen runtom.

Smaklig spis önskar Marcus på Sofiero Slottsrestaurang